Happiness editie

In onderstaande uitklapmenu's vind je alle links, video's en aanvullende informatie waar in het boek naar wordt verwezen. Klik op het onderwerp waar je meer informatie over wilt om de inhoud te zien.

Veel plezier!

bronnen

dagboek pdf

Video’s waar je blij van wordt

Op bladzijde 41, 67, 69 en 113 van het boek verwijzen we naar video’s en media waar je blij van wordt. Als je op deze link klikt, dan word je doorgestuurd naar een afspeellijst met onze favoriete youtube-video's. Veel plezier!

Spijkermat

De spijkermat

Een spijkermat, ook wel acupressuur mat, Shakti Mat, Yantra mat, Indisch spijkerbed of Bed of Nails genoemd, is een moderne variant van het 4000 jaar oude spijkerbed.


Oude Chinezen en Indiërs

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gingen de oude Indiërs niet op een spijkerbed liggen om indruk te maken op omstanders (denk aan ons beeld van een Fakir), maar gebruikten zowel de Chinezen als de Indiërs het vooral om pijn te verlichten en zich beter te voelen.

Hoe werkt dat dan?

Wat de Chinezen en Indiërs destijds nog niet wisten, maar wij nu wel, is dat de scherpe stekeltjes onze hersenen stimuleren om (onder andere) meer van de geluksstofjes endorfine (blz 56) en oxytocine (blz 60) aan te maken. In het boek kan je meer lezen over het positieve effect van deze stofjes op je stress en je geluksgevoel.


Endorfine

Naast positieve effecten op je geluksgevoel, heeft endorfine ook een pijnstillende werking. Zie ook deze pagina van wikipedia.

Positieve effecten

Als je googled op “spijkermat ervaringen” dan vind je honderden – veelal positieve – reviews van enthousiaste gebruikers. Volgens deze reviews helpt het gebruik van de spijkermat (onder andere) tegen:

– stijve en/of vastzittende spieren

– rugklachten

– chronische pijn

– onrustige slaap

– moeite om te ontspannen

– vermoeide of pijnlijke voeten

– (spannings)hoofdpijn / migraine


Het effect van de spijkermat is per persoon heel verschillend. De ervaringen van andere gebruikers geven dus helaas geen garantie voor het effect dat de mat op jou gaat hebben.

Meer weten?

Wil je weten hoe je een spijkermat gebruikt? Bekijk dan deze video.

Ben je enthousiast geworden en overweeg je om zelf een spijkermat aan te schaffen? Dan kunnen wij deze site van harte aanbevelen. Je kunt hier tevens terecht voor aanvullende vragen over het gebruik van de spijkermat.

Vitamine D

Op blz 64 en 65 van het boek leggen we uit dat vitamine D ontzettend belangrijk is voor de aanmaak van geluksstofjes. De tekst hieronder is een aanvulling op die informatie. De bronnen staan in de bronnenlijst.


Vitamine D tekort

Wist je dat veel Nederlanders een tekort hebben aan vitamine D? Een tekort aan vitamine D kan leiden tot klachten zoals bot- spier- en rugpijn, spierzwakte, spierkrampen, verweking van de botten, botontkalking (osteoporose), skeletafwijkingen bij kinderen (rachitis), diverse auto-immuunziekten, vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, depressie en meer.


Hoe kom je aan vitamine D?

Vitamine D wordt aangemaakt door onze huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Een andere bron van vitamine D is het eten van (vette) vis die afkomstig is uit de bovenlagen van de oceaan (zoals haring en makreel).

Voor wie is het zinvol om extra vitamine D te nemen?

Sommige mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een hele donkere huid, mensen die altijd een hoge factor zonnebrandcrème en/of bedekkende kleding dragen (zoals een sluier), mensen die weinig buiten komen (bv door werk, ouderdom of ziekte), mensen met overgewicht, auto-immuun ziektes, astma, lever- of nierinsufficiëntie, ontstekingen of hormonale klachten en mensen die corticosteroïden, statines, afslankmiddelen of anti-epileptica gebruiken, vrouwen na de menopauze (50+) en ouderen (70+).

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Hier is veel discussie over. De Nederlandse Gezondheidsraad geeft een lager advies (10-20 mcg per dag) dan sommige Nederlandse en buitenlandse wetenschappers die 50 mcg per dag adviseren (zie bronnenlijst).

Video’s over vitamine D

In het boek verwijzen we naar video’s die dieper ingaan op de (inter)nationale discussie over hoeveel vitamine D een mens nou nodig heeft. Als je op deze link klikt, word je doorgestuurd naar onze lijst op YouTube.

Belangrijk!

Pas op dat je niet teveel vitamine D inneemt (dit geldt alleen voor supplementen, niet voor de vitamine D die wordt aangemaakt onder invloed van de zon, zie ook deze link). Neem niet meer dan 50 mcg per dag, tenzij op advies van een arts. Slik je een multivitamine? Controleer dan goed of deze al vitamine D bevat, voordat je een extra supplement overweegt.

Tot slot

Tot slot willen we je graag attenderen op deze video waarin neuroloog Dr. Stasha Gominak dieper ingaat op de samenhang tussen vitamine D, slaap en je darmflora (duur 1 uur 24).

Aanbevolen

Op dit tabblad vind je onze favoriete boeken, video’s, websites en artikelen over (grip op) geluk.

Boeken over geluk

De maakbaarheid van het geluk – In dit makkelijk leesbare boek geeft professor Sonja Lyubomirsky praktische en concrete tips en oefeningen voor meer grip op je geluk.

Geluk 2.0: de wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld – Een alles-in-1 samenvatting van alle belangrijke (wetenschappelijke) onderzoeken die ooit gedaan zijn naar geluk – door Leo Bormans.


100 en gezond – Als je wilt leren hoe je gezond en gelukkig oud kunt worden – door John Robbins

Video’s over grip op geluk

Geluk kun je trainen – RTL Late Night met Mo Gawdat (oud-Chief Business Officer van Google X, auteur van De logica van Geluk, een boek dat hij geschreven heeft nadat hij zijn zoon verloor).

Deze afspeellijst op YouTube met video’s over onderwerpen die direct of indirect invloed hebben op je geluk.

Artikelen

Dit artikel uit Psychology Today met uitleg over geluksstofjes.

Dit artikel (inclusief PDF) van het Positive Psychology Program met 31 oefeningen om je geluksgevoel te boosten.

Vrijwilligerswerk

NLvoorelkaar bevat NL’s grootste database op het gebied van vrijwilligerswerk. Een mooie, duidelijke site met vacatures van zowel bedrijven, instanties, gemeenten als particulieren. Een aanrader.

© 2022 Het ultieme kado

Alle rechten voorbehouden – Privacyverklaring – info @ hetultiemekado.nl